Hva gjør man når de ikke vil spise?

Som mor (ikke som fagperson) tenkte jeg å begynne med de tips og råd jeg får eller lærer meg etterhvert. Det kan kanskje være til hjelp for andre som er i samme eller lignende situasjoner (uavhengig av barnets funksjonsnivå). Jeg skal prøve å notere meg tips og råd jeg får fra fagfolk, og videreformidle dem så godt jeg kan. Jeg er åpen for at hvis folk har konstruktive tips å komme med, så kan de sende meg en email eller legge inn en kommentar under. Emailadressen er; annebok@hotmail.com Jeg vil da- hvis jeg ser at tipset er bra, legge det til her på siden.

Kresen i matveien?

Barn kan være veldig kresne i matveien. Noen spiser gjerne bare én type mat, andre er åpen til å prøve alt fra gulrøtter og erter til blodpudding og koteletter... Og andre igjen kan ha problemer med å spise f.eks flytende eller mat som krever god munnmotorikk. Det som er viktigst er først og fremst

  • å kartlegge om det er en biologisk årsak til barnets spiseproblemer
  • å finne ut om det er en hendelse som gjør at barnet vegrer seg mot visse typer mat
  • å få undersøkt om barnet evt har noen mangler av næringstoffer som gjør at det 'krever' visse mattyper.
  • husk at tyggeferdighet er tillært, ikke medfødt.
  • har barnet sensitive smaksløker? Noen barn kan gjerne synes nye smaker er 'skumle'.
Det er gjerne andre ting man må få undersøkt og kartlagt også. Snakk i så fall med en lege eller spisepedagog om problemet. Biologiske årsaker kan være f.eks funksjonshemninger, sykdommer eller at barnet har en annen fysisk årsak til spiseproblemer (leppe/ganespalte, reflux, mage/tarmproblemer osv)


Jeg har lært at det er noen ting jeg må ta hensyn til så mitt barn ikke skal bli skadelidende fordi hun til nå har vært kresen og hatt noen problemer med måltidene.

  • Jeg har siden hun var 18 mnd gitt henne aloe vera juice som kosttilskudd. 
  • Jeg har prøvd å passe på at hun får i seg omega-fettsyrer, men det kan være vanskelig i og med at disse oljene ofte smaker mye. Hittil har tran vært mislykket, Udos Choice for dyr i lengden, men Triomar Kids har forsåvidt gått greit. Også den er litt dyr, men er å foretrekke prismessig. Denne har derimot kraftigere smak enn Udo's.
  • Jeg gir tilskudd av Floradix Kalsium, magnesium, sink og D-vitamin.
  • Vi bruker lang nok tid til måltidene, og prøver best mulig å unngå hastverk.
  • Mat som godkjennes av barnet, foretrekkes, og vi prøver å finne variasjoner ut fra dette/disse matvarene.
  • Introduser nye matvarer sakte og rolig, og sørg for at det finnes en 'backup meny' for måltidet, slik at barnet ikke trenger å tvinges til mat mer enn høyst nødvendig. Det kan føre til spisevegring når barnet MÅ prestere, og matvarer kan assosieres med angst og tvang.
  • Vær ikke redd for å bruke sutten som hjelpemiddel for å mate ditt barn. Jeg har funnet ut at det kan være et godt hjelpemiddel til både å få åpnet munnen, hjelpe til å bearbeide maten og til å få svelget maten når det har vært nødvendig.
  • Tilby gjerne f.eks brødskiver, frukt eller grønnsaker samtidig som barnet får den maten det mestrer å spise. Parallellspising kan hjelpe til med å utvikle normal spiseferdighet.
For meg er det viktigste at alle kroppens næringsbehov dekkes. Mer viktig enn at maten i seg selv dekker behovet for vitaminer og mineraler. For alt vi vet, kan jo et barns spisemønster bedres og styrkes ettersom barnet vokser.

Jeg har erfart at det er svært nyttig å samarbeide med helsesøster, barnehagepersonell, leger og spisepedagoger (evt logoped og pedagog) for å komme frem til løsninger. Som kjent tenker flere hoder bedre enn ett. På den måten kan man komme frem til variasjoner av godkjent mat og jobbe videre derfra.

Når barnet ikke kan bearbeide mat i munnen (tygge først og svelge ned) kan moset mat hjelpe. Yoghurt kan være populært. Alternativer til yoghurt kan være weetabix med melk/yoghurt, brødmos (brød, smør, smøreost og melk stavmikset til mos og evt varmet) eller kjeks/banan/yoghurt mos (knuste kjeks, banan og yoghurt stavmikset). Av middagsmat må man bare prøve seg frem. Husk at kjøtt kan være trådet i konsistens.  Buljong er næringsrik og kan være grei smaksforsterker.

Gi aldri opp forsøk på å få barnet ditt til å spise vanlig mat. Så sant det ikke er en fysisk grunn (sykdom, diagnoser og tilstander som forhindrer spising og bearbeiding av normal mat) så er det store sjanser for at ting løsner på et punkt. Jeg har oppdaget at hos oss gjelder det 'cold turkey' behandling. Med det mener jeg å kutte ut gamle vaner og begynne nye rutiner ganske brått. Da blir det liksom ikke noen alternativ, og man er nødt til å iallefall prøve. Hvis det så viser seg at det ikke funker riktig ennå, så kan man prøve igjen ved en litt senere anledning. Men det må mer enn 1-2-3 forsøk til. Barn har også sterk vilje, og vil helst ha det de liker best.

Jeg tilbyr mitt barn smaksprøver. Jeg synes det er deilig med fruktfat der jeg kutter opp forskjellig frukt i biter, båter og terninger, og så forsyner man seg med det man vil ha. På den måten har mitt barn sakte men sikkert begynt å smake på appelsin, eple og jordbær. Banan har hun fått lenge i most form. Så vi fortsetter med dette.


Jeg har latt mitt barn få eksperimentere, smake på, undersøke chips, saltstenger, sjokolade osv for å få erfaring med forskjellige smaker, konsistenser og sanseopplevelser. Jeg har også latt henne få smokken når barnehagedagen er over. Nå viser det seg at det trolig ikke er den dummeste ideen likevel, for hun kan putte det i munnen (hvis det passer henne der og da), og hun kan tygge, kan flytte på ting i munnen, kan håndtere både snacks, sjokolade og smokk som om det var noe hun skal spise. Men hun vegrer seg for å utvikle det videre til å tygge og så svelge. Så nå jobbes det med å få overført erfaringen med snacks, sjokolade og smokk til å gjelde matvarer som brød, kokte myke grønnsaker, middag osv. Tiden vil vise om det funker. Så inntil videre blir det moset brødmat, moste fruktblandinger og det vi ellers har fått i henne, og så tilsette D-vitamin dråper, hempfrø og eggerøre så hun får nok proteiner og nok av flere næringstoffer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar